Fransen negeren kritiek en azen op miljardendeals met Iran

28 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Als onderdeel van zijn eerste officiële reis naar Europa is de Iraanse president Hassan Rouhani aangekomen in Frankrijk. Ook daar wordt de rode loper voor de Iraniërs uitgerold, met als doel zoveel mogelijk miljardendeals te sluiten. Maar er is ook kritiek op de plotselinge open houding jegens Iran.

Rouhani, die met meer dan honderd ambtenaren en zakenmensen aankwam in Parijs, noemde het eerste Iraanse staatsbezoek aan Frankrijk in 17 jaar een signaal dat ‘Frankrijk met hernieuwde energie en wilskracht economische activiteiten willen ondernemen in Iran.’

De Franse premier Manuel Valls zei dat ‘Iran op Frankrijk kan rekenen’ en dat het tijd is om ‘een nieuw hoofdstuk te starten’. Rouhani sprak later ook met de Franse president François Hollande.

Miljardendeals

Doel van de reis is om – naast politieke banden aan te halen – Europese bedrijven over te halen weer in Iran te gaan investeren, nu de sancties tegen de Islamitische Republiek deels zijn opgeheven. De sancties waren dodelijk voor de Iraanse economie, die voor inkomsten vooral afhankelijk is van de export van olie.

Bedrijven in Frankrijk gaan graag in op het aanbod. Naar verwachting zullen er donderdag meerdere miljardencontracten worden ondertekend. Eerder maakte ook Italië bekend een aantal zakendeals met Iran te hebben opgezet ter waarde van zo’n 17 miljard euro.

Politiek lastig

Er is ook kritiek op de open houding van Frankrijk jegens Iran. 60 Franse parlementariërs riepen in een brief president Hollande op om de mensenrechtensituatie in Iran te bespreken. De laatste jaren waren de Fransen jaren juist een van de felste criticasters van Iran, en wilden ze niet zonder slag of stoot de nucleaire deal sluiten.

Saudi-Arabië klaagde dinsdag al dat Frankrijk en Italië ‘allemaal dollartekens in hun ogen hebben over handel met Iran,’ maar niet kijken naar de rol die Iran speelt in het Midden-Oosten. De Iraniërs steunen onder meer de Libanese terreurbeweging Hezbollah en het Syrische regime van Bashar al-Assad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.