De vijf bekendste beursgangen van technologiebedrijven

07 november 2013Leestijd: 3 minuten

Twitter gaat vandaag naar de beurs. De introductieprijs van de aandelen ‘TWTR’ wordt 26 dollar (19,22 euro), maakte het sociale netwerk bekend in een tweet.

Bij eerdere beursgangen van internetbedrijven werden de hoge verwachtingen lang niet altijd ingelost. Elsevier.nl zette de bekendste beursgangen van technologiebedrijven op een rij.

Microsoft: overleeft internetbubbel

Alweer 27 jaar geleden, in 1986, ging softwarebedrijf Microsoft naar de beurs. Het bedrijf stelde dertien jaar later het record van het duurste beursgenoteerde bedrijf ooit: de producent van besturingssysteem Windows was toen 620 miljard dollar waard. Toen de internetbubbel later dat jaar barstte, kwam Microsoft er relatief goed vanaf en pas in de zomer van 2012 werd voor het eerst sinds de beursgang een verlies aangekondigd.

Beleggers lijken nu vooral af te wachten wie de opvolger van bestuursvoorzitter Steve Ballmer wordt. Woensdag kwam een shortlist van kandidaten naarbuiten, met onder meer Stephen Elop (Nokia) en Allan Mullaly (Ford) en drie interne kandidaten. De koers staat op dit moment op een stabiele 38 dollar.

Google: ruim duizend miljonairs

Het technologiebedrijf Google van Larry Page en Sergey Brin ging in 2004 met veel tromgeroffel naar de beurs. Bij de beursgang werden naast de oprichters meer dan duizend werknemers miljonair, omdat die jarenlang aandelen hadden gekregen bij hun salaris.

Google had een introductieprijs van 85 dollar. Inmiddels moet je 1.023 dollar (755 euro) neertellen voor een stukje zoekmachine.

Facebook: te hoog ingezet

De beursgang van Twitter is de grootste van een technologiebedrijf sinds Facebook in mei vorig jaar de stap zette. Facebook had een openingskoers van 38 dollar, maar al een dag later zakte de prijs van het aandeel in, een trend die doorzette tot augustus van dit jaar.

Hoewel Facebook nog steeds groeit – eind september waren er 1,2 miljard Facebookgebruikers wereldwijd – lijkt de populariteit van het sociale netwerk op zijn retour door onder meer ergernissen over advertenties en zorgen over privacy van de gegevens die op het netwerk worden gedeeld.

Inmiddels kost een Facebookaandeel zo’n 50 dollar (37 euro).

Apple: streefde Microsoft voorbij

Beter deed technologiebedrijf Apple het op de beurs. Vorige zomer slaagde de producent van iPods, iPads, iPhones en Mac-computers er zelfs in het duurste beursgenoteerde bedrijf ooit te worden, na de introductie van de iPhone 5.

De prijs van een aandeel passeerde toen de magische 700-dollargrens, waardoor het bedrijf van wijlen Steve Jobs meer dan 650 miljard dollar waard werd en het oude record van Microsoft sneuvelde.

Van de nieuwe iPhone 5c en 5s zijn beurshandelaren minder onder de indruk. Inmiddels kost een aandeel Apple 520 dollar (385 euro).

World Online: Nina geloofde er zelf niet in

De bekendste beursgang van een technologiebedrijf in Nederland is die van Nina Brinks internetprovider World Online, in maart 2000. Het aandeel opende op 50 euro, maar al op dezelfde dag was de slotkoers flink lager: 43 euro. In de dagen erna maakte World Online een vrije val en de rest van het jaar schommelde de prijs tussen 10 en 15 euro.

In december werd het bedrijf overgenomen door Tiscali. Oprichter Nina Brink bleek zelf al voor de beursgang haar aandelen voor een veel lagere prijs te hebben verkocht. Brink had beleggers misleid, oordeelde de Hoge Raad negen jaar later.