tech

Facebook wil internet voor de hele wereldbevolking

21 augustus 2013

De CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, belooft dat hij internet voor de hele wereldbevolking toegankelijk gaat maken. Vooral derdewereldlanden moeten profiteren van de samenwerking die Facebook met andere technologiebedrijven aangaat om dit te realiseren.

Dat schrijft Zuckerberg donderdag op zijn blog.

Toegang

In zijn blog staat dat ongeveer 5 miljard mensen geen toegang hebben tot internet, dat is zo’n tweederde van de wereldbevolking. Daar wil Facebook verandering in brengen: ‘Iedereen verdient het om verbonden te zijn’, schrijft Zuckerberg.

Met partners als Ericsson, Nokia en Samsung gaat Facebook onder de naam internet.org projecten opzetten om de wereldbevolking online te krijgen. Het aantal internetgebruikers neemt jaarlijks met 9 procent toe, dat moet volgens de Facebook CEO een stuk sneller.

Geld

Om internet betaalbaar te maken moeten apps bijvoorbeeld minder data verbruiken om de kosten te drukken. Door internettoegang kunnen meer mensen in derdewereldlanden met de kenniseconomie mee doen, denkt Zuckerberg.

Het zal de CEO zelf ook geen windeieren leggen. Onder de vijf miljard mensen die geen internet hebben zullen veel potentiële Facebookgebruikers zitten. Momenteel gebruikt één op de zeven mensen Facebook.

Google

In juni lanceerde ook Google een project om meer mensen online te krijgen. Afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik moeten door ‘ballonnen’, die hoog boven de atmosfeer vliegen, mensen toegang tot internet geven.

Google’s Project Loon heeft dertig ballonnen gelanceerd, die door de de wind over de hele aardbol worden meegenomen. Vijftig testgebruikers in Nieuw-Zeeland worden zo van internet voorzien.

Vermogen

Het vermogen van Facebook bedroeg bij de beursgang in mei vorig jaar ruim 100 miljard dollar (ongeveer 76 miljard euro). Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf al 750 miljoen euro heeft besteed aan de infrastructuur van internet in ontwikkelingslanden.

Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft de oprichter van Facebook een vermogen van 13,3 miljard dollar (10 miljard euro). Zuckerberg tekende The Giving Pledge, een belofte die de rijkste mensen ter wereld doen om ten minste vijftig procent van hun vermogen aan goede doelen te doneren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.