KNVB wil vier duels van EK 2020 in Amsterdam ArenA

16 december 2013Leestijd: 1 minuut

De KNVB heeft officieel besloten zich kandidaat te stellen voor de organisatie van vier wedstrijden van het EK van 2020. Drie groepsduels en een achtste finale zouden, als het aan de voetbalbond ligt, moeten worden gespeeld in Amsterdam.

Dat heeft de KNVB maandag bekend gemaakt. Uiterlijk op 25 april volgend jaar moet het plan worden ingeleverd bij de UEFA.

Het was al langer bekend dat Nederland een van de dertien organisatoren van het voetbaltoernooi wilde zijn, maar het was eerder nog niet zeker of het alleen om Amsterdam zou gaan.

Te klein

De Europese kampioenschappen worden in 2020 in dertien verschillende landen gehouden. Tot en met de kwartfinales zullen de duels in twaalf verschillende landen worden gespeeld. Voor de halve finales en de finale zal één gastland worden aangesteld.

Voor de halve finales en de finale valt Nederland automatisch af: de eis van de UEFA is dat er minimaal 70.000 zitplaatsen zijn. Het grootste stadion, de Amsterdamse ArenA, haalt met moeite 52.000 plaatsen.

Vrouwen-EK

De KNVB gaat ook proberen om het EK 2017 voor vrouwenteams naar Nederland te halen. In 2017 dat jaar zullen voor het eerst zestien landen meedoen aan het toernooi.

In 2013 deed Nederland ook al een poging, maar toen kreeg Zweden de eer. De Nederlandse vrouwen wisten toen maar een punt te halen tijdens de groepsfase, waaraan drie keer vier landen meededen.