politiek

Meeste Nederlanders voor strafbaarstelling illegaliteit

05 mei 2013

Het grootste deel van de Nederlandse kiezers is blij met het kabinetsplan om illegalen wettelijk strafbaar te maken. Ruim 60 procent is voorstander van het plan.

Dat blijkt zondag uit een enquête van Maurice de Hond.

De steun voor strafbaarstelling illegaliteit, in landen als Duitsland en Italië al veel langer de praktijk, is het grootst bij de PVV en de VVD.

PvdA

Het verzet is het grootst bij regeringspartij PvdA. Van de helft (50 procent) van de PvdA-kiezers mag de regering de plannen in de kast houden. Maar 43 procent van de PvdA’ers wil wel graag dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld.

Onder de PvdA-leden is de laatste tijd wroeging opgekomen over het besluit om in te stemmen met het Regeerakkoord waarin de strafbaarstelling van illegaliteit is opgenomen.

Verzet

Vorige week werd tijdens een ledencongres in Leeuwarden een motie aangenomen die partijleider Diederik Samsom moet verplichten om zich te verzetten tegen het plan.

Maar die lijkt daar geen enkele reden toe te zien omdat hij zelf die afspraak met de VVD heeft gemaakt. Zijn partijgenoot en staatssecretaris Jetta Klijnsma klapte vorige week uit de school door te roepen dat ze graag wel een aanpassing van het plan ziet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.