‘Zeker acht fracties zitten met Kamervoorzitter in de maag’

14 december 2013Leestijd: 2 minuten

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) krijgt nog maar weinig vertrouwen van het parlement. Zeker acht partijen uit de Tweede Kamer zitten met haar voorzitterschap in de maag.

Dat blijkt uit een rondgang die de Volkskrant heeft gemaakt in Den Haag.

Ongeschikt

De fractieleiders die door die krant zijn geïnterviewd willen anoniem blijven, maar halen fel uit naar Van Miltenburg, die sinds september vorig jaar de Tweede Kamervoorzitter is. Ze wordt ‘ongeschikt’ genoemd, zou geen gezag hebben en heeft moeite met orde houden.

‘De huidige toestand rond de Kamervoorzitter moet worden doorbroken’, zegt een van de fractievoorzitters. ‘Ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden,’ oordeelt een ander.

Van Miltenburg wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek. Wel zegt zij: ‘Ik zou de media niet kiezen als platform voor dit soort onderwerpen.’

Huilbui

De kritiek op Van Miltenburg speelt al langer. Dit voorjaar liep zij nog huilend de Kamer uit omdat CDA-leider Sybrand Buma vond dat zij ‘sturend’ optrad.

Een dag later haalde Van Miltenburg boos uit naar Buma bij Eva Jinek op Zondag. Hij ging te ver en moest zoiets niet nog een keer doen, vond zij.

Op advies van Rutte en Blok

De aanstelling van Van Miltenburg, ruim een jaar geleden, was al allerminst vanzelfsprekend. Haar partijgenoten premier Mark Rutte en Stef Blok wilden dat de voormalig vice-fractievoorzitter Kamervoorzitter werd.

Achttien fractieleden zagen liever Binnenhoftijger Ton Elias in die rol. Van Miltenburg kreeg in de fractie slechts 21 stemmen. Toch schoof de VVD haar naar voren. In het parlement waren drie stemmingen nodig, voordat Van Miltenburg een meerderheid achter zich kreeg.