Haagse pers kiest minister Dijsselbloem tot politicus van het jaar

15 december 2013Leestijd: 2 minuten

Leden van de parlementaire pers hebben minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gekozen tot politicus van het jaar 2013. Journalisten vinden de minister intelligent, koelbloedig en evenwichtig.

Ze wijzen onder meer op de vele belangrijke politieke gebeurtenissen waar Dijsselbloem bij betrokken was. ‘Hij werd voorzitter van de eurogroep en kreeg daarmee een internationale topfunctie, hij nationaliseerde SNS Reaal en hij is de grondlegger van het Herfstakkoord.’

De uitslag van de verkiezing werd zondag door de NOS bekendgemaakt op Radio1.

Akkoord

Op de tweede plaats eindigde D66-leider Alexander Pechtold en derde werd ChristenUnie-voorman Arie Slob. Net als Dijsselbloem speelden zij een belangrijke rol in het tot stand komen van het Herfstakkoord tussen het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Tot talent van het jaar werd GroenLinks Bram van Ojik gekozen. Haagse journalisten vinden dat hij zijn partij intussen weer wat ‘smoel’ heeft gegeven, ondanks het feit dat hij binnenkwam als ‘tussenpaus’, na het opstappen van Jolande Sap oktober vorig jaar. Volgens de parlementaire pers geldt het adagium dat ‘je nooit te oud bent om politiek talent te zijn’.

Eer

Bij de verkiezing van het talent van het jaar bezet staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) de tweede plaats. De derde plaats was voor staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD).

Vorig jaar ging er ook al een PvdA’er met de eer vandoor. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Diederik Samsom werd toen gekroond tot politicus van het jaar. In 2010 en 2011 won minister-president Mark Rutte (VVD) de verkiezing onder parlementaire journalisten.