Opstelten: registratie reisgegevens gebeurt al in veel landen

08 november 2013Leestijd: 1 minuut

Het opslaan van reisgegevens, zoals het kabinet van plan is, gebeurt al in een ‘hele hoop landen’. Het kabinet wil niet weten waarom Nederlanders naar een bepaald land reizen, maar wel waar ze naar toe gaan.

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) zegt dat reizigers niet bang hoeven te zijn voor vragen over hun vakantiebestemming. ‘Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen de boekingsgegevens weten.’

Terroristen

Donderdag werd bekend dat het kabinet wil gaan registreren wie Nederland in en uitreist. Op deze manier wil het kabinet zicht krijgen op potentiële terroristen. Opstelten verwacht dat de gegevens ‘heel kort’ worden opgeslagen.

Binnen de Europese Unie zijn al plannen om reisgegevens op te slaan, maar volgens Opstelten gaat dit proces te langzaam. Brussel moedigt lidstaten aan, om dit op nationaal niveau te regelen. De minister wil dit nu doen, en krijgt daarvoor geld van de Europese Commissie.

Noodzaak

Opstelten moet het plan nog uitwerken en aan de Tweede Kamer voorleggen. Die reageerde donderdag sceptisch op het voorstel. De PvdA is niet overtuigd over ‘de nut en het noodzaak’ en D66 vreest voor het verlies van privacy voor burgers.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte donderdag ook bekend dat er groeiende zorgen zijn over de toenemende radicaliseren van kleine groepen islamitische jongeren in Nederland. Ook zijn er in augustus meer Nederlanders naar Syrië afgereisd.

‘Ik wil daar meer grip op krijgen en nog meer verhinderen,’ zegt Opstelten.