nederland

Zorgen over radicalisering jonge moslims in Nederland

07 november 2013Leestijd: 2 minuten

Er zijn ‘zorgelijke aanwijzingen’ voor toenemende radicaliseren van kleine groepen islamitische jongeren in Nederland. Het dreigingsniveau in Nederland blijft dan ook ‘substantieel’.

In maart werd het dreigingsniveau in Nederland verhoogd vanwege de ontwikkelingen rond Syrië-gangers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat nu weten dat de zorgen van eerder dit jaar nog steeds leven.

Reizen

Naast Syrië-gangers zijn ook ontwikkelingen in landen in het Midden-Oosten en jihadistische strijdgebieden negatief voor het dreigingsbeeld van Nederland. Het aantal reizen van Nederlanders naar Syrië is in augustus weer toegenomen in vergelijking met de maanden daarvoor.

Volgens het ministerie gaat het nu om zo’n honderd ‘uitreizigers’, waarvan steeds meer strijden onder de vlag van het aan Al-Qa’ida gelieerde Jahbat al-Nusra. De terugkeer van deze jihadisten kan gevolgen hebben voor de dreiging tegen Europa en Nederland.

De openlijke propaganda voor deelname aan de strijd in Syrië is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Ook uiten steeds meer jongeren openlijk hun steun voor de Syrië-gangers.

Risico’s

Het ministerie laat weten dat vanwege de bestaande zorgen vanaf begin dit jaar de inzet van ‘alle contraterrorisme-partners’ is geïntensiveerd. Dat is terecht geweest en het is van belang dat de risico’s die mogelijk uitgaan van Syrië-gangers die terugkeren  worden geminimaliseerd.

Het ministerie van Veiligheid richt zich op het versterken van de weerbaarheid tegen radicalisering binnen moslimgemeenschappen. Dit wordt vooral gedaan door personen die afkomstig zijn uit moslimgemeenschappen zelf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.