Rechter zet streep door regeling voor topinkomens corporaties

30 oktober 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Minister Stef Blok (Wonen, VVD) moet een nieuwe regeling bedenken als hij de inkomens van bestuurders van woningcorporaties wil normeren. Corporaties mogen voorlopig weer zelf bepalen hoe hoog het salaris van bestuurders is.

De rechtbank oordeelde woensdag dat de regeling in de huidige vorm zittende bestuurders ‘onevenredig’ treft.

Salarissen

De regeling van Blok, gebaseerd op de Wet Normering Topinkomens, was bedoeld om ervoor te zorgen dat de grootte van de woningcorporatie medebepalend zou worden voor het maximumsalaris van topbestuurders van woningbouwverenigingen.

Maar de rechter vond dat de huidige salarissen en de zwaarte van de functie niet voldoende werden meegewogen in de regeling.

Meer dan minister

In de Wet Normering Topinkomens staat dat topfunctionarissen in de semipublieke sector maximaal 187.340 euro mogen verdienen, 130 procent van een ministerssalaris. Daar komen sociale verzekeringspremies nog bovenop en maximaal 8.069 euro aan onkostenvergoedingen en 33.190 euro aan pensioenopbouw.

Blok had een extra regeling bedacht voor woningbouwverenigingen. Daar maakten alleen de bestuurders van de grootste woningbouwverenigingen met meer dan 75.000 woningen aanspraak op dat hoogste tarief. Bij kleinere woningbouwverenigingen waren lagere normsalarissen de bedoeling, 60.000 euro voor de kleinste corporaties met nog geen duizend huizen.

De wet is begin dit jaar ingegaan.