Henk Krol vertrekt uit Kamer: kans voor Martine Baay?

04 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Na het vertrek van Henk Krol uit de Tweede Kamer, is de nummer drie van 50Plus de eerste gegadigde voor de tweede zetel van 50Pluis in het parlement. Martine Baay-Timmerman (55) was al partijsecretaris.

Het kan nog spannend worden wie uiteindelijk de nieuwe leider van de ouderenpartij wordt. Norbert Klein, die heeft aangegeven het stokje over te nemen van Henk Krol als fractievoorzitter, kreeg in september 2012 3.511 voorkeurstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Baay wist er dubbel zoveel binnen te slepen, meldt RTL Nieuws.

Jurist

Baay is opgeleid als advocaat, en heeft vanaf 2001 in Marbella gewoond, waar haar toen al gepensioneerde man Henk Baay de Marbella Dutch Business Club opzette. Baay was toen een aantal jaar niet actief als jurist, en richtte in die tijd een vrouwennetwerk voor Nederlanders aan de Costa del Sol op.

Sinds haar kinderen studeren, is Baay weer in Nederland gaan werken en reist zij heen en weer naar haar man in Spanje.

Sociaal vaardig

Hans Wohl, oud-makelaar, die Baay nog uit Marbella kent, zegt tegen elsevier.nl dat Baay een ‘buitengewoon plezierig persoon’ is:  ‘Zij is heel sociaal vaardig. Er zijn meer mensen met een groot netwerk, maar zij kent iedereen ook echt goed. Daarnaast is het een hele slimme en doortastende vrouw.’

Op de site van 50Plus is te lezen dat Baay vanaf ‘het prille begin’ bij de partij betrokken was. Daarnaast kreeg Baay volgens dat profiel ‘landelijke bekendheid als advocaat’, toen zij een proces tegen de staat won over een carpoolstrook op de A1.

Baay is al langer secretaris van het landelijk bestuur van 50Plus, waaruit afgelopen zaterdag nog drie andere leden opstapten vanwege een interne ruzie over het royeren van twee partijleden.