‘Van der Graaf gaat pas met proefverlof als dat veilig is’

10 december 2013Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) heeft dinsdag gezegd dat Volkert van der Graaf slechts met proefverlof kan gaan ‘als dat veilig mogelijk is’. Die afweging maakt de staatssecretaris zelf.

Teeven reageert daarmee op de uitspraak van de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), die dinsdag bepaalde dat hij vanaf 1 februari 2014 maandelijks verlof moet verlenen aan Van der Graaf tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in mei komend jaar.

Weinig ruimte

Aangezien de uitspraak bindend is, ziet Teeven, die fervent tegenstander van het proefverlof is, ‘weinig tot geen ruimte’ om af te wijken van het besluit en de moordenaar van Pim Fortuyn geen proefverlof te verlenen.

Maar dat betekent niet automatisch dat Van der Graaf daadwerkelijk buiten komt, zegt Teeven tegen de NOS. ‘Hij gaat pas met proefverlof als dat veilig mogelijk is, en die beslissing neem ik zelf,’ aldus Teeven.

Reacties

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag gezegd dat hij de uitspraak van een onafhankelijke rechter niet naast zich kan neerleggen.

De broer van Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, heeft dinsdag verbouwereerd gereageerd op de uitspraak. ‘Ik ben hier niet blij mee. Straks wordt een halvegare, een einzelgänger en een narcist met Asperger op de bevolking losgelaten,’ aldus Fortuyn.