Moordenaar Pim Fortuyn per 1 februari op proefverlof

10 december 2013Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf gaat per 1 februari volgend jaar op proefverlof. De bezwaren van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zijn niet toereikend.

Dat heeft de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming(RSJ) dinsdag bepaald.

Teeven

De commissie oordeelt dat staatssecretaris Teeven vanaf 1 februari 2014 maandelijks verlof moet verlenen aan Van der Graaf tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in mei komend jaar. Die uitspraak is bindend.

Teeven wilde het proefverlof eerder blokkeren omdat hij het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot vond. Daarnaast zou de veiligheid van de veroordeelde moordenaar in het geding zijn bij een verlof.

Geen risico

Maar de beroepscommissie gaat daar niet in mee. Het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet toegenomen. Van der Graaf heeft daarom, net als andere gedetineerden, recht op proefverloof.

Van der Graaf werd in 2002 veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor de moord op politicus Pim Fortuyn. In mei 2014 heeft hij tweederde van die straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen mogen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. Een proefverlof is verbonden aan die voorwaardelijke invrijheidstelling.