Strafrechtraad: Volkert van der Graaf mag op proefverlof

02 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelt dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, op proefverlof mag. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) zou een nieuwe beslissing moeten nemen over de verlofaanvraag.

Bronnen bevestigen tegenover RTL Nieuws en de NOS dat de RSJ later vandaag met de uitspraak (pdf) zal komen.

Beroep

Van der Graaf heeft al diverse keren verlof aangevraagd maar dit is geweigerd omdat zijn, tijdelijke, vrijlating maatschappelijke onrust zou veroorzaken. Gevangenen kunnen tegen zo’n beslissing in beroep gaan bij een beklagcommissie en dat heeft Van der Graaf dan ook gedaan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is op zijn beurt gestapt naar de RSJ. Die oordeelt nu dat het resocialiseren van de Van der Graaf en belangrijker is dan bijvoorbeeld maatschappelijke onrust en de risico’s voor Van der Graaf bij het verlenen van proefverlof.

Vrijlating

Teeven zei in april nog dat hij verzoeken voor verlof van de moordenaar van Pim Fortuyn niet zou goedkeuren. De staatssecretaris moet voor 14 oktober beslissen of Van der Graaf met proefverlof mag.

Hoewel de RSJ maatschappelijke onrust niet zo zwaar vindt wegen als het belang van resocialisatie van Van der Graaf, heeft het ministerie van Justitie altijd veel waarde gehecht aan de onrust die zou ontstaan.

Van der Graaf (44) werd in 2003 tot achttien jaar celstraf veroordeeld voor de moord op Fortuyn op 6 mei 2002. Als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dat is in mei volgend jaar.