Groningse studenten slachtoffer van fraude met DigiD

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Minstens 54 Groningse studenten zijn het slachtoffer geworden van identiteitsfraude via hun DigiD-account. De politie heeft inmiddels vijf verdachten gearresteerd.

De verdachten, vier mannen en een vrouw, hebben mogelijk doodeenvoudig ‘enkele tonnen’ geïncasseerd die voor Groningse studenten bedoeld waren, meldt het Openbaar Ministerie.

De vijf namen de digitale identiteit van de studenten over en wijzigden online gegevens van de studenten. Zo lieten zij onder meer zorg- en huurtoeslagen naar hun eigen rekening overmaken.

Studentenflats

Sinds juni kwamen er in Groningen meerdere aangiften binnen van studenten die niet meer konden inloggen met hun DigiD-account, de digitale handtekening die nodig is voor onder meer het wijzigen van studiefinanciering en het aanvragen van toeslagen. Telkens bleek buiten hun medeweten om een nieuw account aangevraagd.

De meeste van de slachtoffers woonden in studentenflats in twee straten. In november werden de vijf verdachten gesignaleerd bij een van die flats, waar zij door een getuige werden herkend, omdat zij daar eerder hadden rondgehangen. Zij werden ter plekke aangehouden.

Brievenbus

Bij huiszoekingen bij deze verdachten thuis zijn onder meer tijdelijke bankpassen en brieven over DigiD’s gevonden. Mogelijk kwamen de verdachten aan de burgerservicenummers van de studenten, door post uit hun brievenbussen te vissen.

Nadat zij de verdachten simpelweg een nieuw account hadden aangevraagd door de juiste naam, servicenummer, geboortedatum en adresgegevens in te vullen op een online formulier, konden zij het rekeningnummer wijzigen waarop het geld werd gestort.