‘Nederlanders frauderen veelvuldig met toeslagen’

09 december 2013Leestijd: 1 minuut

Veel Nederlanders schrijven zich in op een ander adres, waardoor ze hogere zorg-, huur- en kindertoeslag ontvangen. Hoewel fraude veel voorkomt, zijn er geen cijfers.

Vicevoorzitter Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerszaken reageert met deze boodschap op berichtgeving van RTL Nieuws.

Bedragen

‘We hebben geen zicht op getallen. Maar bij ons adviesbureau kunnen we wel zien welke gemeenten er bellen met welke vragen. Bovendien hebben we ook zelf gebeld naar gemeenten. Het komt voor in heel Nederland,’ zegt Rijsdijk.

Burgemeester Fred de Graaf (VVD) van Bronckhorst luidt de noodklok over toeslagenfraude. Zijn gemeente is in een jaar tijd op zeker honderd fraudegevallen gestuit. ‘Dit is geen klein bier, het gaat om enorme bedragen.’

Een vorm van fraude die bijvoorbeeld voorkomt, is dat vaders zich op een ander adres inschrijven dan hun gezin. Ze schrijven zich weer in bij hun ouders, waardoor de moeder die alleen een veel lager inkomen heeft, hogere toeslagen ontvangt.

Probleem

Wie dit probleem moet oplossen, is onduidelijk. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) zegt tegen RTL dat zijn collega minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) verantwoordelijk is, omdat het vooral een probleem blootlegt met de bevolkingsregistratie.

Rijsdijk denkt dat de fraude kan worden bestreden met adresonderzoek, waarbij gemeenteambtenaren fysiek langsgaan. Gemeenten hebben daar echter de capaciteit niet voor.