Amsterdamse illegalen halen neus op voor gratis bed, brood en bad

27 november 2013Leestijd: 2 minuten

De illegalen die al meer dan een jaar door Amsterdam zwerven, wijzen het aanbod van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) voor gratis opvang en eten af. De locatie voldoet niet aan de wensen van het gezelschap omdat het een voormalige gevangenis betreft.

Hemel en aarde bewoog burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) om staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zo ver te krijgen gepaste opvang beschikbaar te stellen voor de illegalen die al meer dan een jaar door de hoofdstad zwerven.

Verwend

Uiteindelijk bleek Teeven bereid om de asielzoekers, die eigenlijk al uitgezet hadden moeten worden, tijdelijke opvang te bieden in het voormalige huis van bewaring aan de Amsterdamse Havenstraat. Ze zouden hier volgens Van der Laan ‘bed, brood en bad’ krijgen.

Maar het blijkt nu om vrij kieskeurige asielzoekers te gaan. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de illegalen het aanbod afwijzen. ‘Sommigen hebben in detentie gezeten. Het gebouw roept bij hen traumatische ervaringen op,’ laat de woordvoerder weten. De illegalen verzoeken de burgemeester op zoek te gaan naar een andere locatie.

De burgemeester voelt daar echter niet veel voor. Hij roept de illegalen op donderdag even te gaan kijken bij de locatie om daarna pas te oordelen. De asielzoekers zouden met dit verzoek hebben ingestemd.

‘Vluchtillegalen’

Amsterdam zit al meer dan een jaar met de uitgezette asielzoekers in de maag. De groep trok van een ‘vluchtkerk’ naar een ‘vluchtflat’ en eindigde nu in een ‘vluchtkantoor’.

De Duitse eigenaar van het pand is daar bijzonder ontstemd over en spande een kortgeding aan. De asielzoekers moeten nu op 6 december het kantoor verlaten. Ze zijn vastberaden in Nederland te blijven. Eerder wezen ze 4.500 euro in ruil voor hun vertrek naar het moederland af.