Amsterdam gaat illegalen onderbrengen in oude gevangenis

22 november 2013Leestijd: 1 minuut

De gemeente Amsterdam heeft een voorlopige oplossing gevonden voor de uitgezette asielzoekers die al maanden door de hoofdstad zwerven. De ‘vlucht-illegalen’ zullen vanaf december een half jaar worden ondergebracht in het voormalige huis van bewaring aan de Havenstraat.

Dat hebben burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdagavond met elkaar afgesproken, zo laat de gemeente Amsterdam weten.

Bed, bad en brood

Per begin december gaan de deuren van de oude gevangenis voor ongeveer 159 illegalen open. De uitgezette asielzoekers krijgen er een bed, bad en brood en hulp van vrijwilligers en professionals. De hulpverleners moeten de illegalen helpen bij hun terugkeer maar ook ‘bij het vinden van een nuttige tijdbesteding of alternatieve opvang’.

De gemeente benadrukt dat het weliswaar om een oude gevangenis gaat, maar dat er sprake is van een ‘open setting’ en dus niet van een ‘detentieregime’.

Vluchtende illegalen

Amsterdam zit al meer dan een jaar met de uitgezette asielzoekers in de maag. De groep trok van een ‘vluchtkerk’ naar een ‘vluchtflat’ en eindigde nu in een ‘vluchtkantoor’.

De Duitse eigenaar van het pand is daar bijzonder ontstemd over en spande een kortgeding aan. De asielzoekers moeten nu op 6 december het kantoor verlaten. Op dat moment zullen de bedjes aan de Havenstraat voor ze gereed staan.