Illegalen mogen langer in gekraakt ‘vluchtkantoor’ blijven

14 november 2013Leestijd: 2 minuten

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die een gekraakt kantoorpand in Amsterdam hebben bezet, mogen daar tot 25 november blijven. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) geeft de illegalen iets langer de tijd om te vertrekken.

Dat maakt de PvdA’er donderdag bekend tijdens een vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad.

Uitzetting

Eerder deze week besloot de rechtbank dat de 220 illegalen uiterlijk vrijdag het kantoor van de Duitse pensioeninvesteerder Bayer-Pensionskasse VVaG aan de Weteringschans moesten hebben verlaten.

Maar Van der Laan heeft nu met de Duitsers afgesproken dat de illegalen iets langer de tijd krijgen. De burgemeester wil namelijk de begrotingsonderhandelingen van het ministerie van Justitie afwachten om daarna een beslissing te kunnen maken over de groep asielzoekers.

Onderdak

Amsterdam kampt al maanden met een club illegalen die van het ene gebouw naar het andere trekt. Teeven bood ze een vertrekpremie van 4.500 per persoon, maar dat aanbod sloegen ze af. De illegalen willen veel liever in Nederland blijven.

Eerder tikte een Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa Nederland al op de vingers omdat het de asielzoekers aan hun lot over zou laten. Volgens de Raad moet Nederland uitgezette vluchtelingen opvangen en van kleding en voedsel voorzien.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) noemde het oordeel van de Raad van Europa ‘buitengewoon onwenselijk’, maar het risico bestaat dat de illegalen naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens stappen om onderdak en onderhoud af te dwingen.