Raad van Europa: Nederland mag illegalen niet op straat zetten

31 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid mag uitgezette asielzoekers niet aan hun lot overlaten en op straat zetten. Illegaal of niet, de overheid moet ze voorzien van eten, kleding en onderdak.

Dat zegt het Comitè voor Sociale Rechten van de Raad van Europa, zo meldt de NOS.

Het Comitè reageert op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland over het Nederlandse asielbeleid. Vijftien onafhankelijke experts oordelen nu dat Nederland zorgplicht houdt voor vreemdelingen die zijn uitgezet. Op dit moment eindigen veel illegalen op straat en vinden ze vaak een onderkomen dankzij vrijwilligers.

Vaste opvang

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield begin deze maand al een pleidooi voor een vaste opvang voor illegalen. De PvdA’er is het rondzwerven van de groep illegalen in zijn stad zat.

Naar verwachting komt de Raad van Europa binnenkort met een definitieve uitspraak. Nederland kan die uitspraak negeren, maar loopt dan het risico dat illegalen naar de rechter stappen als zij op straat worden gezet.

Uit ervaring is gebleken dat rechters uitspraken van de Raad van Europa zwaar meewegen in hun oordeel. Illegalen die naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen, staan in ieder geval sterk. Het Hof is onderdeel van de Raad van Europa.  Vluchtelingenwerk Nederland heeft al laten weten asielzoekers waar nodig juridisch bij te zullen staan.