Burgemeester Van der Laan wil vaste opvang illegalen

02 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is het gedoe rond de zwervende illegalen in zijn stad zat. De burgemeester wil dat staatssecretaris van Asiel Fred Teeven (VVD) met een vaste opvang komt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Dat zei Van der Laan woensdag in de Amsterdamse gemeenteraad, meldt het Parool.

‘Je hebt veel meer grip op deze groep als ze een dak boven hun hoofd hebben en enigszins vrijheid hebben,’ zei Van der Laan. De PvdA’er wees op België waar illegalen worden opgevangen in zogenoemde ‘safe houses’.

Open gevangenis

Het ‘open regime’ dat donderdag in de Tweede Kamer zal worden besproken, vindt Van der Laan een ‘stap in de goede richting’.

Het kabinet is van plan om asielzoekers die zich gedragen in een ‘gevangenis zonder deuren’ te zetten of alleen nog maar meldplicht te geven. Teeven komt hiermee tegemoet aan coalitiepartner PvdA die het Nederlandse asielbeleid nog humaner wil maken.

Vertrekpremie

Maar Van der Laan zegt dat zo’n open regime nog wel even kan duren, terwijl de uitgeprocedeerden per 1 oktober op straat staan. De groep van ruim tweehonderd man sliep in de nacht van dinsdag op woensdag in een kerkelijk centrum en zal komende nacht weer moeten verkassen naar een kerk in Amsterdam-Noord.

Amsterdam zit al ruim een jaar met de groep illegalen in de maag. Teeven bood ze een vertrekpremie van 4.500 per persoon, maar dat aanbod sloegen ze af. De illegalen willen veel liever in Nederland blijven.