Kamervragen over anti-westerse waarden op imamopleiding

17 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

CDA, VVD en PvdA willen weten of op de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) onverdraagzaamheid wordt gepredikt. Volgens Kamerleden van die partijen doceert de rector van die imamopleiding anti-westerse waarden.

Onder meer CDA’er Pieter Heerma gaat donderdag Kamervragen stellen over de opleiding. Dat schrijft NRC Handelsblad. In totaal studeren er 90 mensen aan de IUR.

Gezipark

De rector van de IUR, Ahmet Akgündüz, schreef volgens NRC Handelsblad deze zomer over de demonstraties bij het Gezipark in Turkije. In een pamflet noemde hij de betogers ‘goddelozen’ en ‘aanhangers van Assad die moslims doden’. Eerder ontkende Akgündüz al dat Turkije genocide heeft gepleegd op de Armeense bevolking.

Ook haalde hij in een boek de geestelijke Saïd Nursi aan, die uitlegt hoe geloofsafvalligen kunnen worden gezien als ‘dodelijk gif voor de gemeenschap’.

Pleegkinderen

Een andere docent, Özcan Hidit, gaf vorig jaar een lezing over pleegkinderen, waarin hij zou hebben gezegd dat vijfduizend Turkse islamitische kinderen werden ‘weggegeven’ aan christelijke gezinnen.

Die bewering kreeg veel aandacht in de Turkse pers, waarna er een rel ontstond over het Turkse kind Yunus dat bij twee lesbische pleegmoeders woont.