Conflict in Amsterdam Zuidoost over intocht Sinterklaas

30 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is een conflict ontstaan over de intocht van Sinterklaas op 5 december. De stadsdeelraad heeft een motie aangenomen om een intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten te verbieden, maar het dagelijks bestuur legt die motie naast zich neer.

De stadsdeelraad nam dinsdagavond met steun van D66 en ChristenUnie een motie van de PvdA aan om geen vergunning uit te geven voor de komst van Zwarte Pieten.

Provocatie

De deelraad stelt dat veel bewoners er van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst zijn en dat veel van hen negatieve en pijnlijke gevoelens hebben ten aanzien van ‘het fenomeen Zwarte Piet’. Omdat de discussie over Zwarte Piet op dit moment nog ‘op het scherpst van de snede’ wordt gevoerd, vindt de deelraad het ‘een provocatie’ om dit jaar een intocht te houden.

De deelraad vreest dat een optocht dit jaar tot onrust zal leiden, ‘met alle gevolgen vandien voor de openbare orde en veiligheid’.

Van harte welkom

De stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) heeft echter al op Twitter laten weten de motie naast zich neer te leggen en toch een vergunning uit te geven voor een intocht met Zwarte Pieten. Herrema vindt een verbod van de intocht ‘niet de oplossing’ om een ‘oude traditie’ te vernieuwen. Hij wil wel een gesprek aangaan.

Herrema stelt dat scholen in Amsterdam Zuidoost al een goede manier hebben om anders met Sinterklaas om te gaan ‘die van harte welkom is’ in het stadsdeel. Daarnaast stelt Herrema dat de komst van Sinterklaas geen gevaar vormt voor de openbare orde.