Ophef om racisme op Zwarte Piet-demonstratie

27 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Op sociale media is een relletje ontstaan nadat fotograaf Gerrit de Heus een weblog schreef over de demonstratie op het Malieveld voor het voortbestaan van Zwarte Piet. Hij was er getuige van dat een vrouw werd belaagd door racistische betogers.

Tijdens de demonstratie van afgelopen zaterdag op het Malieveld, waarbij ongeveer vijfhonderd voorstanders van Zwarte Piet naar Den Haag kwamen om te laten zien dat Zwarte Piet volgens hen niets met racisme te maken heeft, werd volgens De Heus een vrouw door racistische omstanders lastiggevallen.

West-Papoea

De vrouw was naar het Malieveld gekomen omdat zij vond dat de Verenigde Naties zich beter met problemen in West-Papoea dan met Zwarte Piet konden bezighouden. Zij werd door omstanders ingesloten en uitgescholden.

‘De kleine vrouw wordt ingesloten als een prooi door een groep hyena’s,’ schrijft De Heus. Enkele betogers riepen de vrouw toe dat zij moest ‘oprotten naar haar eigen land’, waarna een hele groep betogers in gejuich uitbarstte. De vrouw werd ‘bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden’, aldus de fotograaf.

Op Twitter en Facebook wordt geschokt gereageerd op de weblog.

Politie

De politie haalde de vrouw en de demonstranten uit elkaar. De vrouw werd in een politieauto gezet ‘om te kalmeren’.

Na afloop van de demonstratie twitterde de politie overigens dat de demonstratie ‘een feest’ was en dat inzet van politie op het Malieveld niet nodig was geweest.