Begraafplaats Margraten dicht door shutdown Amerikaanse overheid

01 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De militaire Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten heeft de hekken gesloten. Het besluit om voorlopig geen bezoekers toe te laten volgt na de shutdown van de Amerikaanse overheidsinstellingen dinsdagochtend (Nederlandse tijd).

De begraafplaats gaat pas weer open als de problemen in de Amerikaanse politiek zijn opgelost, zegt een medewerker van de begraafplaats dinsdag.

Buitenland

Amerikaanse politici zijn er vanochtend niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de financiering van de overheid. Hierdoor sluit een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten.

Ook Amerikaanse instellingen in het buitenland, waaronder de begraafplaats in Margraten, blijven door de shutdown tijdelijk gesloten.

Tweede Wereldoorlog

Op het terrein in Margraten, dat door Nederland voor altijd beschikbaar is gesteld aan de Amerikaanse autoriteiten, liggen 8.302 militairen begraven. De meeste van hen sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de strijd tegen nazi-Duitsland.

In mei 2005 was de toenmalig Amerikaanse president George W. Bush op bezoek op de begraafplaats om het einde van de Tweede Wereldoorlog – in dat jaar precies zestig jaar geleden – te herdenken.