Akkoord blijft uit: ‘shutdown’ voor deel Amerikaanse overheid

01 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Democraten en Republikeinen zijn er niet in geslaagd een compromis te sluiten over de financiering van de Amerikaanse overheid. De deadline hiervoor verstreek om 06.00 uur (Nederlandse tijd).

Door het uitblijven van een akkoord zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag veel overheidsdiensten gesloten blijven.

Verlof

Het Witte Huis heeft diverse overheidsdiensten opgedragen de sluiting voor te bereiden. Honderdduizenden ambtenaren worden met verlof gestuurd. Alleen federale ambtenaren die als ‘onmisbaar’ zijn bestempeld, kunnen doorwerken.

Militairen, voedselinspecteurs, cipiers en luchtverkeersleiding werken door. Ook pensioenen en uitkeringen worden ondanks de ‘shutdown’ gewoon uitgekeerd. Ongeveer 400.000 civiele medewerkers van defensie kunnen niet aan het werk. Nationale parken, musea en bezienswaardigheden gaan dicht.

Zorgverzekering

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft de overheidsfinanciering afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van ‘Obamacare’, de wetgeving die Amerikanen dwingt een zorgverzekering te nemen.

Democraten in de Senaat weigerden de zorgverzekeringswet van Obama uit te stellen. Het is het belangrijkste resultaat dat president Barack Obama in zijn eerste termijn boekte. Amerikanen kunnen zich dan ook vanaf vandaag intekenen voor een zorgverzekering onder de nieuwe wetgeving.

Missies

Obama stelde Amerikaanse militairen in een videobooschap gerust. ‘We zullen ervoor zorgen dat jullie de middelen blijven krijgen die nodig zijn om jullie missies te doen slagen.’

Hij wijst erop dat het Congres zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Tegen burgers die bij defensie werken zei de president: ‘Jullie en jullie families verdienen beter dan het non-functioneren dat we nu in het Congres zien.’