Organisatie die haatpredikers wil weren, is zelf niet brandschoon

10 april 2015Leestijd: 2 minuten
De Britse shariageleerde Haitham al-Haddad. Foto: ANP

Het is goed dat de overheid waakzaam is ten aanzien van omstreden predikers. Wel opmerkelijk dat zij zich daarin laat leiden door figuren die zelf ook in verband zijn gebracht met haatpredikers.

Na de affaire in Rijswijk waarbij van drie uitgenodigde imams het visum werd ingetrokken, kondigde het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aan een lijst op te stellen van predikers die in het vervolg geweerd dienden te worden.

In principe een goed initiatief, temeer omdat in het verleden weinig zicht was op wie waar predikte. Mede doordat internationaal opererende predikers zo makkelijk hun boodschap in Europese moskeeën konden verkondigen, ontstond een generatie West-Europese aspirant-jihadisten die vrijwel gelijktijdig begin 2013 naar Syrië vertrokken.

Duivelsuitdrijving

Deze week was er ophef over de Belgische ‘exorcist’ Abou Chayma, die in België werd veroordeeld nadat de 23-jarige Latifa in 2004 overleed na een duivelsuitdrijving.

Gek genoeg maakte de zaak van Chayma juist een veelgevraagd spreker, en was hij deze week op uitnodiging van stichting AlFitrah in Utrecht om te spreken op een conferentie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zag geen strafrechtelijke grond om de bijeenkomst te verbieden.

De lijst van het CMO moet in de toekomst voorkomen dat omstreden predikers nog een podium krijgen. Maar de overheid moet ook in het geval van het CMO waakzaam blijven.

Zo predikte de omstreden Amerikaanse prediker Khalid Yasin in 2012 in de Amsterdamse Blauwe Moskee, waar op dat moment huidig CMO-woordvoerder Yassin Elforkani als imam de scepter zwaaide.

Doodstraf

Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga, die zichzelf ook ziet als onderdeel van het CMO, stelde de afgelopen week dat de El Houda-moskee in Sittard-Geleen de Gooise prediker Abou Hafs diende te weigeren.

Diezelfde Wijbenga ging zelf ooit op de foto met Khalid Yasin en weigerde haatimam Haitham al-Haddad te veroordelen, die diverse malen riep dat homoseksuelen tot de doodstraf moeten worden veroordeeld.

Het is goed dat de moslimgemeenschap discussie voert over welke predikers wenselijk zijn. Maar het is ook goed om te beseffen dat het CMO er soms vreemde eigen voorkeuren op nahoudt.