Machtige motorclub door monsterverbond, en Holleeder doet mee

26 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Je verzint het niet: een nieuwe motorclub met de beruchte crimineel Willem Holleeder in een prominente bestuursrol.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar gisteren lag het nieuws op straat. Holleeder is vicepresident geworden van de Amsterdamse afdeling van de net opgerichte motorclub No Surrender. Vechtsporter Dick Vrij – die Holleeder vorig jaar oktober op een terras in Amsterdam-Zuid nog een gebroken kaak sloeg – is sergeant at arms, zeg maar ordebewaker.

Autohandelaren

No Surrender is opgericht door Klaas Otto, voormalig voorman van de Chiganos in Zundert, een afdeling van motorclub Satudarah. Die afdeling werd in 2011 opgeheven na een inval in het clubhuis door de politie. Het ledenbestand bestond voor een groot deel uit ‘kampers’ en enkele grote autohandelaren.

De nieuwe club heeft inmiddels afdelingen in Zundert, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Helmond en Den Haag en zou al honderdvijftig leden tellen. Daarmee is No Surrender meteen een gevaarlijke concurrent voor de Hells Angels en Satudarah.

Heineken

Otto begon de nieuwe club uit onvrede over het beleid van Satudarah. Hij ontkent dat er ook ex-Hells Angels tot de club zijn toegetreden. Wel besprak Holleeder op 30 december 2012 de plannen in café De Plashoeve aan het ‘maffialaantje’ in Vinkeveen met oud-president ‘Big Willem’ van Boxtel. De heren poseerden vrolijk met een Heineken-biertje voor fotograaf Ferry de Kok.

Of Big Willem een rol gaat spelen in No Surrender is onduidelijk. In 2004 werd hij met bad standing uit de Hells Angels gegooid. Hij had verzwegen dat vastgoedhandelaar Willem Endstra hem had benaderd om diens afperser Willem Holleeder met een bom uit de weg te ruimen. Big Willem was al langer bevriend met leden van de Sixth, de afdeling van Satudarah in Beverwijk.

Amsterdam

Voor de Hells Angels en Satudarah is de nieuwe ‘mc’ een klap in het gezicht. De Hells Angels zijn stuurloos sinds hun clubhuis in Amsterdam is gesloten en Satudarah moet toezien hoe vele tientallen leden een patch over maken naar No Surrender.

Op een foto die de NOS publiceerde, is Holleeder te zien in een motorvest met links onder de patch Amsterdam. Over de lokatie van een clubhuis in Amsterdam is nog niets bekend.

Kroeg

Met zijn strafblad voor onder meer ontvoering en afpersing komt Holleeder niet door een toetsing op grond van de wet-Bibob. Een officiële vergunning wordt lastig. Maar het staat de heren vrij om bij elkaar te komen in een woonhuis en daarna de kroeg in te duiken.

De vraag is hoe de Hells Angels en Satudarah – die elkaar momenteel vlak over de grens in Duitsland naar het leven staan – reageren op de nieuwe club. Het worden spannende tijden.