Rutte teleurgesteld over MH17-tribunaal, Rusland beledigd

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Rusland sprak zoals verwacht woensdagavond zijn veto uit voor de komst van een speciaal MH17-tribunaal. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat het land ‘kennelijk geen thuis geeft als het gaat om internationale rechtspraak’.

Rusland heeft al diverse keren laten weten dat het niet zit te wachten op een MH17-tribunaal: ‘Het Russische veto komt niet als een verrassing,’ laat de premier weten in een verklaring.

Veto

Rutte ziet het veto van Rusland als een ‘tegenslag’: ‘Maar wij gaan even vastberaden door opdat vervolging en berechting van de daders van de vreselijke ramp met de MH17 plaats zal vinden. Daaraan doet dit veto niets af. Daar kunnen de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp op aan.’

Hoewel er andere opties zijn om de daders van de aanslag op vlucht MH17 te berechten, had deze optie voor Rutte de voorkeur ‘omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak van het vervolgingsproces’. ‘Ook was het de beste garantie voor medewerking van alle landen.’

Nederland zou de daders zelf kunnen berechten of samen met de andere getroffen landen een tribunaal kunnen oprichten buiten de VN om. Internationaal strafrechtexperts zeiden eerder al dat een MH17-tribunaal niet de beste manier zou zijn om de daders te berechten, omdat dit jaren zou duren.

Beledigend

Terwijl de getroffen landen teleurgesteld zijn, voelt Rusland zich beledigd vanwege de opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. ‘Ik beschouw bepaalde uitspraken beledigend en diplomaatonwaardig,’ zegt de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Vanwege het veto van Rusland spraken diverse landen tijdens de vergadering hun onvrede uit over de daders. Tsjoerkin hekelt het feit dat de resolutie toch is ingediend, ook al was bekend dat Rusland tegen zou stemmen.

Volgens de Russische ambassadeur hebben de partijen die de resolutie steunden ‘geweigerd in de geest van samenwerking te handelen’. ‘Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren.’