Werkgevers zien ruimte voor loonsverhoging

23 december 2013Leestijd: 2 minuten

Nederlandse werkgevers pleiten niet langer voor een nullijn waardoor de salarissen niet stijgen. Zij zien in verscheidene bedrijfstakken ruimte voor ‘maatwerk’ dat tot een lichte loonsverhoging kan leiden.

Dat staat in een vertrouwelijk advies van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), schrijft de Volkskrant. De AWVN adviseert honderden bedrijven bij het cao-overleg met de vakbonden.

Looneis

De looneis van 3 procent van de FNV wijzen de werkgevers van de hand. Maar bij bedrijven waarmee het goed gaat, is ‘ruimte voor een structurele loonstijging‘.

De werkgevers pleiten daarnaast voor ‘creatieve oplossingen’ om de reële lonen ook te laten stijgen in bedrijfstakken waar het minder goed gaat. Door openingstijden van winkels te verruimen, kunnen verkopers bijvoorbeeld meer uren in de week werken en zo wat extra verdienen. Ook kunnen ouderendagen, atv-dagen of bovenwettelijke vakantiedagen worden ingeruild voor meer salaris.

Met het advies lijkt het grootste lid van werkgeverskoepel VNO-NCW afstand te nemen van VNO-voorzitter Bernard Wientjes, die vorige maand nog tegen collectieve loonsverhogingen pleitte.

WW

De AWVN raadt bedrijven af om al bindende afspraken te maken over de werkloosheidsuitkering WW. In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat die geleidelijk wordt ingekort van drie naar twee jaar.

De afbouw moet beginnen in 2016 en in juli 2019 moet die zijn afgerond. Maar in cao-onderhandelingen mogen werkgevers en vakbonden het verlies aan WW-duur ‘repareren’. Zolang de Sociaal Economische Raad (SER) nog geen ‘visie’ heeft opgesteld over de WW, heeft het geen zin om via collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken over de WW te maken, stelt de AWVN.