Onder het tweede kabinet-Rutte loont werken steeds minder

20 september 2013Leestijd: 1 minuut

De belastingdruk voor hogere en middeninkomens stijgt de komende jaren fors. Werken loont daardoor in Nederland steeds minder. Dat is slecht voor de economie.

Nederland heeft in vergelijking met veel andere beschaafde landen erg hoge belastingtarieven. Er zijn weinig Europese landen waar werknemers met een belastbaar inkomen vanaf 55.991 euro het toptarief betalen. In Nederland is dat 52 procent.

Kabinetsbeleid

De belastingdruk loopt door het kabinetsbeleid nog verder op, blijkt uit berekeningen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarover Elsevier.nl woensdag al uitgebreid berichtte.

Nederlanders met een inkomen van twee tot drie keer modaal – dat is een inkomen van 66.000 tot 99.000 euro – zien de belastingdruk stijgen tot 59 procent.

Truc

Het kabinet past een klassieke truc toe: in plaats van de belastingtarieven te verhogen – wat iedereen meteen ziet – schrapt het een deel van de fiscale voordelen. Daardoor stijgt de belastingdruk, maar het valt minder op.

Niet alleen de hogere inkomensgroepen worden getroffen. Ook werknemers die minder dan 55.991 euro verdienen en op papier 42 procent belasting betalen, zien hun belastingdruk stijgen tot 49 procent.

Werknemers

De boodschap van het kabinet aan miljoenen werknemers is: meer werken loont niet. Zo ontneemt dit kabinet werknemers de prikkel om het beste uit zichzelf te halen.

Dat is slecht voor de economie en slecht voor de toekomst van dit land. Die toekomst is erbij gebaat dat iedereen in crisistijd een tandje bijzet.

Waarom zou je dat doen, als het steeds minder oplevert?