Republikeinen en Democraten akkoord over schuldenplafond

16 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Republikeinse en Democratische leiders hebben woensdag eindelijk een akkoord bereikt over het schuldenplafond en de zogenoemde shutdown. Het schuldenplafond gaat tijdelijk omhoog en de federale overheid krijgt weer geld.

Het voorstel wordt nog voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Als beide kamers akkoord gaan met het voorstel, moet president Barack Obama zijn handtekening eronder zetten.

Limiet

De partijen waren tot op het bot verdeeld en hadden tot donderdag de tijd om het eens te worden over het schuldenplafond. Dan zou de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld worden bereikt.

‘Het akkoord waartoe wij zijn gekomen zorgt voor de stabiliteit die onze economie zo hard nodig heeft,’ zegt Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat. ‘Het is nooit makkelijk voor twee partijen om tot een compromis te komen. Dit keer was het erg moeilijk.’

Obstakel

De Republikeinse Senator Ted Cruz zegt dat hij het akkoord niet zal blokkeren. Hij zei dat meteen nadat de Senaat bekendmaakte dat er een deal is. Hierdoor is een belangrijk obstakel verdwenen om het akkoord door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te krijgen.

Het voorstel voorziet in verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari en de geldkraan voor de federale overheid blijft open tot 15 januari als het voorstel er daadwerkelijk komt. De honderdduizenden ambtenaren die door de shutdown thuis zitten, kunnen dan weer aan het werk.