Republikeinen moeten vrezen voor een afstraffing nu ze Obama politiek chanteren

04 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De vertoning waarbij overheidsdiensten massaal gesloten blijven, doet het imago van de Verenigde Staten, het machtigste land op aarde, geen goed. De houding van de Tea Party ten opzichte van Obama is in feite politieke chantage.

De crisis rond de Amerikaanse begroting verhardt. Een deel van de overheidsdiensten is al dagen gesloten en de president zegt zijn buitenlandse reizen af.

Op korte termijn dreigt verscherping van het conflict, als de vraag aan de orde komt of de limiet waartoe de staat mag lenen al dan niet kan worden overschreden. In elk geval doet deze vertoning het imago van de Verenigde Staten, nog altijd het machtigste land op aarde, geen goed.

Paradepaardje

Wat het begrotingsdebat betreft: een minderheid van de Republikeinen, de Tea Party-vleugel, onder leiding van de Texaanse senator Ted Cruz, houdt president Barack Obama in een opmerkelijke houdgreep. De boodschap: alleen als u het in werking treden van de wet op Betaalbare Zorg met een jaar uitstelt heffen wij het beleg op.

En die wet is nu juist het paradepaardje van Obama, zijn enige grote wetgevende prestatie uit zijn eerste termijn. Zeer omstreden, maar zelfs door het Hooggerechtshof in orde bevonden.

Politieke chantage

Op dorpsniveau zou het zo ongeveer betekenen dat de raad tegen de burgemeester zegt: wij fourneren geen geld meer voor brandweer, politie, ambulances en al het andere zolang je de verordening op het gratis verstrekken van melk aan scholieren en hoogbejaarden, waar je zo trots op bent, voorlopig niet invoert.

Obama’s zorgwet is per 1 oktober in werking getreden. De houding van Cruz en de zijnen kan moeilijk anders worden omschreven dan als politieke chantage.

Gematigde Republikeinen vrezen – niet zonder grond – dat zij bij de tussentijdse verkiezingen het gelag zullen betalen en weten nog goed dat de vorige sluiting van de regering in 1995 president Bill Clinton de overwinning opleverde.