Is GeenStijl strafbaar voor deze photoshop?

21 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of GeenStijl een strafbaar feit heeft gepleegd door het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) op dat van de onthoofde Amerikaanse journalist James Foley te photoshoppen. De website beklaagt zich over censuur door het OM.

Het AD meldt donderdag dat het OM de fotomontage van GeenStijl onderzoekt.

Censuur

De website plakte het hoofd van Van Aartsen op het hoofd van James Foley boven een bericht over censuur. In een bozige verhandeling maakt GeenStijl zich hard voor de vrijheid van meningsuiting en het recht om de wereld te laten zien zoals hij is.

Die is namelijk in de woorden van GeenStijl ‘een ranzige, bloederige, oneerlijke kille homp steen vol wraakzuchtige, gewelddadige en zieke mensen’.

Persvrijheid

Ironisch genoeg hangt GeenStijl juridische vervolging boven het hoofd voor een bericht waarin de website probeert op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. De website laat hierop het volgende in een verklaring weten:

‘Jarenlang was het publiceren van bizarre bewerkingen van Wilders nooit een issue. Zelfs Ernst Hirsch Ballin in een nazi-uniform kon gewoon door de beugel. Maar nu het ISIS-probleem in onze eigen wijken broeit, wordt er plots (en razendsnel) naar censuur gegrepen om het probleem te verdoezelen. Iedere vorm van censuur is verderfelijk, en iedere wens daartoe onderstreept de lafheid en onmacht van Westerse overheden om échte problemen (dus niet lullige fotofuckjes) te bestrijden. Censuur is ziek, een zwaktebod en vooral doodeng in een Westerse democratie. Er zijn volgens GeenStijl geen grenzen overschreden met de fotofuck van Van Aartsen. Laat ons met rust, het is verkansie.’

Strafbaar

Is er juridische grond waarop GeenStijl kan worden vervolgd? Volgens onderzoeker op het gebied van haatuitingen aan de universiteit van Tilburg, Marloes van Noorloos, wordt het ‘erg moeilijk’ om GeenStijl hiervoor te vervolgen. ‘Als opruiing (oproepen tot geweld) ten laste wordt gelegd, kijkt de rechter of GeenStijl met de uitlating als geheel aanzet tot geweld tegen Van Aartsen. Het is nog maar de vraag of dat zo is. Het zou ook belediging kunnen zijn, maar ook dan kijkt de rechter naar de context.  In dit geval wordt in het stuk juist kritiek geuit op vormen van censuur. Dit is een belangrijk politiek debat. Een rechter zal dit in zijn oordeel meewegen,’ zegt Van Noorloos.

‘Bovendien,’ stelt de strafrechtspecialist, ‘gaat het hier om een politicus en die moet tegen een stootje kunnen.’

Strafbaar of niet, je kunt je afvragen of het heel noodzakelijk was om bij een artikel over censuur deze fotobewerking te plaatsen. Volgens de strafrechtspecialist kan de rechter de foto eventueel ‘nodeloos grievend‘ vinden. Dit is één van de criteria om iemand te vervolgen voor belediging. ‘Als de rechter de foto inderdaad nodeloos grievend vindt, kan GeenStijl in het uiterste worden veroordeeld wegens belediging’.