Netanyahu tikt minister op de vingers vanwege bouwplannen

12 november 2013Leestijd: 1 minuut

Israël heeft zich de woede van Palestijnen op de hals gehaald, na de bekendmaking van het plan om 24.000 huizen in Palestijnse gebieden te bouwen. Het voornemen zet de vredesonderhandelingen onder druk.

Ook de Verenigde Staten zijn kritisch over de bouwplannen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Washington niet geïnformeerd was.

De Israëlische organisatie Peace Now maakte eerder vandaag bekend dat Israël van plan is 20.000 huizen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever en 4.000 in Oost-Jeruzalem. Het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting zou al een aanbesteding hebben uitgeschreven voor de bouwplannen.

Huizen

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft premier Benjamin Netanyahu minister Uri Ariel van Huisvesting gevraagd de bouw van de huizen opnieuw te onderzoeken. Hij neemt in felle bewoording afstand van het besluit van Ariel, is te lezen in een verklaring op Facebook.

Netanyahu spreekt van een actie die ‘onnodig de confrontatie opzoekt met de internationale gemeenschap’. De premier wijst daarbij ook naar de onderhandelingen met Iran. Ariel heeft aangegeven gehoor te geven aan het verzoek van Netanyahu. Hij zal de bouwplannen heroverwegen.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas dreigde na de bekendmaking van de huizenbouw de vredesonderhandelingen met Israël te staken. Hij wil woensdag een spoedbijeenkomst houden in Ramallah om over deze ontwikkeling te praten.