Iran wijst naar Westen voor mislukken van onderhandelingen

12 november 2013Leestijd: 2 minuten

Iran vindt dat het mislukken van de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma te wijten is aan het Westen. De verdeeldheid van de westerse landen heeft ertoe geleid dat er zaterdag in Genève geen akkoord werd getekend.

Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, gezegd.

Concept

Zarif reageerde daarmee op uitspraken van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die zei in een persconferentie in Abu Dhabi juist dat de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en Duitsland op één lijn zaten bij de zaterdag gestaakte onderhandelingen in Zwitserland.

Volgens Kerry hadden die zes overlegpartners zaterdag een voorstel klaarliggen, maar was Iran niet klaar om daar een handtekening onder te zetten. ‘We waren het zaterdag eens toen we de Iraniërs een voorstel deden. De Fransen waren akkoord, wij waren akkoord en iedereen was het eens dat het een redelijk voorstel was,’ aldus Kerry.

Frankrijk

Eerder liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, weten dat er voor Frankrijk twee belangrijke struikelblokken waren: het gebruik van de Arak-onderzoeksreactor, waarmee Iran volgens Frankrijk genoeg plutonium kan verrijken om een atoombom te maken. Een tweede probleem was de mate van het verrijken van uranium.

De zeven landen praatten sinds donderdag in Genève in de hoop het internationale conflict over het nucleaire programma van Iran op te lossen. Iran moet zijn nucleaire activiteiten van de andere landen onder toezicht stellen, in ruil voor versoepeling van de westerse sancties.