Militairen: hulp komt heus wel bij slachtoffers

17 november 2013Leestijd: 1 minuut

Ondanks de logistieke problemen op de Filipijnen hebben de Nederlandse militairen die hulpgoederen naar het rampgebied hebben gebracht, er het volste vertrouwen in dat de spullen snel bij de slachtoffers van tyfoon Haiyan terecht zullen komen.

‘We hebben ze overgedragen aan professionele mensen, die er alles aan zullen doen om de spullen daar heel snel te krijgen,’ zegt gezagvoerder Erik Boekelman van de KDC-10, het transportvliegtuig van Defensie dat hulpgoederen voor het rampgebied vervoerde, zondag in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Vertraging

Het transportvliegtuig vertrok donderdag vanuit Eindhoven en leverde de hulpgoederen in de nacht van vrijdag op zaterdag af op het vliegveld van het eiland Cebu.

Het vervoer naar het door Haiyan zwaar getroffen eiland Leyte liep vervolgens vertraging op. eigenaren van de vrachtwagens waarin de spullen zijn opgeslagen, willen niet dat hun chauffeurs met een veerpont de oversteek maken, omdat de situatie op het Leyte zo chaotisch is.

Niet gefrustreerd

De Nederlandse militairen, die zaterdag gelijk doorvlogen naar Manilla, zijn niet gefrustreerd door deze tegenslag. ‘Het was onze opdracht om de spullen naar Cebu te brengen. De goederen zijn bijna bij de mensen die ze nodig hebben. Maar dit is geen Nederland, hè?’

De militairen wijzen er op dat logistieke problemen erbij horen in dit soort situaties, ‘zeker met al die eilanden’. Gezagvoerder Boekelman heeft ‘goede mensen gezien’, die de problemen vast en zeker kunnen oplossen.

De voorbereidingen voor een mogelijke tweede vlucht met hulpgoederen gaan wat de gezagvoerder betreft dan ook gewoon door.