Vliegtuig Defensie met hulpgoederen vertrekt naar Filipijnen

14 november 2013Leestijd: 1 minuut

Vanaf luchthaven Eindhoven is een transportvliegtuig van de luchtmacht donderdagochtend even na acht uur vertrokken met hulpgoederen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen.

De KDC-10 is volgeladen met tentzeilen, drinkwater en medicijnen. Het gaat om goederen van hulporganisaties die zijn aangesloten bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)

Goederen naar rampgebied

De Nederlandse regering zet het defensietoestel in om de goederen naar het rampgebied te vervoeren. Die inzet komt bovenop de twee miljoen euro die minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zaterdag had toegezegd voor hulp aan het rampgebied.

Het vliegtuig vervoert in totaal negenentwintig ton aan hulpgoederen. Een groot deel bestaat uit zeildoeken, bedoeld voor slachtoffers die geen dak meer boven hun hoofd hebben, zegt een woordvoerder van de SHO vlak voor vertrek. Met drie medische hulpdozen kunnen zeker tienduizend hulpbehoevenden worden verzorgd.

Grootste transportvliegtuig

De KDC-10 is het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en wordt geregeld ingezet voor hulpvluchten naar landen die zijn getroffen door rampen, bijvoorbeeld in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Zo vloog het toestel bijvoorbeeld naar Haïti, dat in 2010 door een zware aardbeving was getroffen.