Onderhandelingen over kernprogramma Iran opgeschort

10 november 2013Leestijd: 1 minuut

De onderhandelingen in Genève met Iran over het atoomprogramma van het land, zijn op niets uitgelopen. Wel hebben de gesprekken Iran en de zes wereldmachten ‘dichter bij elkaar gebracht’.

‘De onderhandelingen in Genève hebben ons dichter bij elkaar gebracht, maar we kunnen nog geen akkoord sluiten voordat er enkele vragen worden beantwoord,’ zegt de Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken).

Onderhandelen

Wanneer de landen opnieuw met elkaar in gesprek gaan, is nog niet bekend. Buitenlandchef Catherine Ashton van de Europese Unie zal dat nog bekendmaken. Iran zei zaterdag over twee weken weer te willen onderhandelen.

De Iraanse president Hassan Rohani zegt dat zijn land zich ‘verstandig, logisch en tactvol’ heeft opgesteld in de onderhandelingen over het kernprogramma. Rohani zegt dat Iran niet zal buigen voor sancties of dreiging daarmee.

Sancties schaden zijn land niet alleen, maar ook de landen die ze aan Iran opleggen, zegt de president. Iran zal volgens Rohani nooit het recht om uranium te verrijken opgeven. ‘Voor ons is dat een grens die wij niet overschrijden,’ zegt de Iraanse president.