EU: Afspraken over migranten worden totaal niet nagekomen

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Tijdens de vele EU-vergaderingen rondom de migratiecrisis hebben Europese leiders van alles toegezegd. Maar van het herverdelen van asielzoekers, het leveren van grenswachten, en het sturen van geld naar regio’s in nood is nog bar weinig terechtgekomen.

Dat schrijven EU-president Donald Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in een brief naar alle 28 lidstaten. De EU-landen worden met klem gevraagd nu toch echt ‘te leveren.’ Als niet snel wordt gehandeld, kan dat tot ‘tektonische veranderingen’ in Europa leiden, waarschuwde Tusk.

Herverdelen

Toen het plan om migranten over de EU te verdelen in september door Europese leiders eindelijk was goedgekeurd, werden al grote vraagtekens gezet bij de uitvoering ervan.

De critici blijken gelijk te hebben. Er was beloofd om 160.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland naar een ander EU-land te brengen. Tot nu toe zijn in totaal 86 migranten naar Zweden en Finland overgebracht.

Hulpgeld

De lidstaten beloofden op 23 september om 2,8 miljard euro te investeren in het vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties en in fondsen voor Syrië en Afrika. Iets minder dan 500 miljoen euro is nu daadwerkelijk toegezegd. Nederland speelt daarbij een minimale rol, met een toezegging van 2 miljoen euro.

Grenswachten

Ook het recent aangekondigde plan om honderden grenswachten te sturen naar de Balkanlanden en Zuidoost-Europa komt nog niet echt van de grond. Van de 743 beloofde grenswachten heeft EU-grensagentschap Frontex nu iets minder dan de helft kunnen verzamelen. Nederland heeft 43 grenswachten toegezegd.

Terwijl EU-lidstaten alle tijd nemen om de gemaakte afspraken na te komen, stopt de toestroom van migranten niet. Vooral bij de grens tussen Oostenrijk en Duitsland heersen chaotische taferelen. Premier Mark Rutte erkende vrijdag dat het uitvoeren van de EU-plannen ‘te langzaam’ gaat. Wel zegt hij dat iedereen er ‘verschrikkelijk hard aan werkt.’