‘EU wil honderdduizenden economische migranten uitzetten’

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Europese Unie wil binnen enkele weken beginnen met het uitzetten van afgewezen economische migranten. In het geheim is in Brussel een plan opgesteld om het terugsturen van honderdduizenden migranten in goede banen te leiden.

De Engelse krant The Times, die een gelekte diplomatieke nota in bezit heeft, zegt dat de EU alle lidstaten oproept snel meer afgewezen asielzoekers uit te zetten. Dat moet een afschrikkend effect hebben op nieuwe potentiële migranten. Om de uitzettingen sneller te laten verlopen gaat EU-grensagentschap Frontex een speciaal team oprichten.

Afrika

Bovendien zou de Europese Unie achter de schermen grote druk zetten op landen als Niger en Eritrea om economische migranten terug te nemen. Doen ze dat niet, dreigt Europa, dan kan er worden gekort op ontwikkelingshulp en kan de EU zich terugtrekken uit handelsverdragen.

De EU verwacht dat 400.000 asielverzoeken die in de eerste helft van dit jaar binnenkwamen zullen worden afgewezen. Dat gaat bijvoorbeeld om migranten die uit veilige landen als Turkije of Servië komen en met economische motieven naar Europa afreizen.

Illegaliteit

Het werpt de vraag op hoe deze mensen het best kunnen worden teruggestuurd. Om te voorkomen dat ze de illegaliteit in gaan, oppert de Europese Unie om duizenden afgewezen asielzoekers tijdelijk op te sluiten. Volgens de nota zou nu tot zestig procent van afgewezen asielzoekers op de vlucht slaan voor ze kunnen worden teruggestuurd.

Woensdag werd ook bekend dat de Europese Unie de aanval inzet op mensensmokkelaars. Door op de Middellandse Zee schepen te controleren en eventueel in beslag te nemen willen marine-eenheden het moeilijker maken voor smokkelaars om de oversteek te maken.