Hoe EU illegale migranten sneller wil uitzetten

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Unie is van plan economische migranten sneller uit te zetten, zo werd woensdag bekend. In Luxemburg komen donderdag Europese bewindslieden met de portefeuille Asiel bijeen om het plan te bespreken.

Hoe ziet het plan er precies uit en wat voor gevolgen heeft het? Vier vragen en antwoorden over de uitzetting van economische migranten op een rij.

1. Hoe ziet het plan eruit?

Het is de bedoeling dat honderdduizenden illegale migranten die geen asiel krijgen in de Europese Unie, sneller worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Lidstaten mogen deze illegalen vasthouden in detentiecentra voor zij worden uitgezet. Dit wordt gezien als ‘laatste redmiddel’.

Volgens het plan krijgt Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van de Unie controleert, een speciale afdeling Terugkeer. Dat staat in het concept-voorstel, meldt persbureau Reuters. Deze afdeling adviseert lidstaten over het effectief uitzetten van migranten, bemiddelt met de thuislanden over de reispapieren die nodig zijn en coördineert de gezamenlijke terugkeer van migranten.

Ook moeten de procedures voor registratie in Griekenland en Italië waar veel migranten aankomen, beter worden.

2. Hoe wil Europa ervoor zorgen dat de thuislanden meewerken?

Ongeveer 500.000 asielverzoeken in de Unie worden afgewezen, maar slechts 40 procent van de migranten gaat daadwerkelijk terug naar zijn of haar thuisland. Dat komt bijvoorbeeld omdat er geen afspraken met landen zijn over het terugnemen van migranten of omdat de afspraken niet worden nageleefd.

In het voorstel dat ‘alle middelen’ worden ingezet om ervoor te zorgen dat landen zich wel houden aan de afspraken en ze verder onder druk te zetten. De Europese Commissie en EU-ambassades moeten bestaande afspraken versterken en nieuwe afspraken maken.

Om ervoor te zorgen dat thuis meewerken, wil de Unie de landen meer hulp bieden. Landen die niet meewerken kunnen sancties verwachten, zoals het niet meer verstrekken van visa.

3. Waarom komen de landen hier nu mee?

De lidstaten hopen dat als meer illegalen daadwerkelijk worden teruggestuurd, het draagvlak voor het opnemen van vluchtelingen toeneemt. Ook moet het uitzetten van de vele uitgeprocedeerde asielzoekers illegale migranten afschrikken.

Het plan komt na maanden van overleg over de verdeling van migranten over Europa. Nu daar afspraken over zijn gemaakt, houden de bewindslieden zich bezig met de vele illegalen. Bovendien zou de uitzetting van illegale migranten ervoor zorgen dat er plekken vrijkomen voor degenen die wel recht hebben op asiel.

4. Waar gaan de bewindslieden het nog meer over hebben?

De ministers praten in Luxemburg niet alleen over het uitzetten van illegalen. Later op de dag zullen ook vertegenwoordigers van Turkije, Jordanië en Libanon zich bij het gesprek voegen. Deze landen vangen al veel vluchtelingen om.

De bewindslieden willen ervoor zorgen dat de migranten in de vluchtelingenkampen worden ontmoedigd om de reis naar Europa te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.