Grieken: ‘Turkije zet EU onder druk met meer migranten’

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De migrantenstroom droogt maar niet op. Nog altijd steken duizenden mensen vanaf de Turkse kust de Egeïsche zee over naar Griekenland. Ondanks de inspanningen van de Europese Unie (EU) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt dit aantal eerder toe dan af.

Griekenland zag tussen vrijdag en zondag bijna 29.000 migranten voet aan wal zetten op de Griekse eilanden. Op maandag alleen al waren het er 8.000, melden de Verenigde Naties.

De organisatie vermoedt dat dit komt omdat de migranten de strenge winter op de Balkan voor willen blijven. En op en rond Lesbos bijvoorbeeld, een eiland waar veel bootjes met migranten aanmeren, is de temperatuur nog relatief hoog (meer dan twintig graden) en schijnt de zon veelvuldig.

Doelbewust

De Griekse politie en kustwacht vermoeden iets heel anders: een doelbewuste actie van Turkije, na het bezoek van Merkel aan het land. Terwijl zij dit weekeinde Turkije bezocht, ‘toonde Ankara haar kracht door 30.000 vluchtelingen en migranten te sturen’, zegt een politieagent tegen de Griekse Ekathimerini.

‘Het is net alsof ze daarmee willen zeggen tegen de Europeanen: kijk eens welke problemen wij kunnen creëren voor jullie?’ Het ministerie van Burgerbescherming zegt iets soortgelijks: ‘Het doel van ons buurland is om zoveel mogelijk los te krijgen van de EU in ruil voor het tegengaan van de migrantenstroom,’ zegt een official die anoniem wil blijven.

Chaos

Maandag bleek dat Turkije de toezeggingen van de Europese Unie niet voldoende vindt. Ankara eist vooral meer geld omdat anders de migratiestroom niet goed kan worden aangepakt. Het eerder voorgestelde bedrag van 3,4 miljard is volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zeker niet genoeg.

Merkel sprak in Turkije met Davutoglu en president Recep Tayyip Erdogan af dat de gesprekken over EU-lidmaatschap zullen worden versneld. Dat is opmerkelijk, want de Duitse bondskanselier staat bekend als een tegenstander van toetreding.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook wil ze zich inzetten voor een soepeler visumbeleid voor de Turken.

Berlijn wordt nerveuzer, omdat het de influx van al die Syriërs, Afghanen en Irakezen maar niet ziet dalen. Intussen neemt de chaos aan de grens met Slovenië toe. Het land is van plan om het leger in te zetten, nu de grenspolitie het niet meer alleen aankan.