Opnieuw grensproblemen in Duitsland; Oostenrijk wil ‘Fort Europa’

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Duitse politie is opnieuw geconfronteerd met een enorme toestroom van migranten bij de grens met Oostenrijk. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen zo’n vijfduizend asielzoekers aan in Duitsland.

Oostenrijk kan de migratiecrisis niet langer aan en pleit voor een ‘Fort Europa’. Dagelijks moet het land duizenden asielzoekers per bus naar de Duitse grens brengen. Vervolgens trekken ze in grote aantallen verder naar Duitsland. Een woordvoerder van de Duitse politie zegt overweldigd te zijn, omdat het grootste deel woensdag pas aan het einde van de middag arriveerde.

Vertraging

Omdat er weinig bussen beschikbaar waren die de asielzoekers naar Duitse opvanglocaties konden brengen, ontstond veel vertraging bij de grens. Volgens de politie moesten veel migranten urenlang wachten op transport.

Een lokale ondernemer in de Duitse grensplaats Wegscheid bood zijn werkplaats aan om driehonderd migranten te huisvesten.

De chaotische taferelen bij de Oostenrijks-Duitse grens duren al weken. Oostenrijk kan veel migranten niet herbergen, waardoor het dagelijks duizenden mensen naar de grens brengt. De autoriteiten in de Duitse deelstaat Beieren uitten eerder al frustraties over het ‘ongecoördineerde migrantenbeleid’ dat hun Oostenrijkse collega’s voeren.

Europese afscherming

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner zei woensdagochtend dat ‘de bouw van speciale constructies‘ de migrantenstroom uit Slovenië beter controleerbaar moet maken. Later op de dag werd duidelijk dat ze van plan is een hek te plaatsen bij de grens met Slovenië.

Donderdag licht Mikl-Leitner haar plannen toe in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘De huidige situatie in Slovenië, Oostenrijk of Duitsland bewijst dat we een Fort Europa moeten bouwen. Zo snel mogelijk.’ Ze pleit voor strengere controles aan de Europese buitengrenzen.

Voor Mikl-Leitner is er geen andere mogelijk dan het bouwen van een hek. ‘Als 10.000 of 12.000 mensen over dezelfde grens willen, moet je wel technische belemmeringen plaatsen. Daarmee bescherm je de vluchtelingen zelf uiteindelijk ook.’

http://www.youtube.com/watch?v=av6nbt3J_-k