Nieuw EU-plan tegen migratiestroom Balkan

25 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Vierhonderd grenswachten moeten nog voor woensdag worden gestuurd naar de Balkan en Zuidoost-Europa. Die moeten de migrantencrisis onder controle zien te krijgen.

Dat wil de Europese Unie (EU), staat in de conceptverklaring van het topoverleg tussen diverse regeringsleiders zondag in Brussel. Het is de bedoeling dat de grensbewakers worden ingezet in onder meer Slovenië, dat elke dag opnieuw met duizenden migranten te maken krijgt.

Het land zegt de toestroom niet meer aan te kunnen, en riep eerder al de hulp in van ‘Brussel’. Nederland heeft alvast honderd veldbedden, tien lichtmasten en beschermende kleding voor 1.500 mensen naar Slovenië gestuurd.

Griekse kust

Ook moeten de honderden grenswachters ervoor zorgen dat de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter worden gecontroleerd. Daarnaast wil de EU het aantal controles langs de Griekse kust opvoeren.

De houten en rubberen bootjes varen nog steeds af en aan. ‘Het moet afgelopen zijn met het zomaar doorlaten van mensen in hun reis naar West-Europa,’ is de oproep aan de leiders die bijeen zijn geroepen door voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Maar is een land als Griekenland daartoe wel bereid, als we afgaan op de woorden van de minister van Migratie?

Communicatie

De landen in de regio moeten samenwerken en veel beter communiceren, staat in de concepttekst. Regeringsleiders moeten iemand aanwijzen om snel informatie uit te wisselen met andere landen. Dat moet ertoe leiden dat migranten de route over de Balkan ‘gecontroleerd en geleidelijk’ afleggen.

En buren moeten elkaar niet tegenwerken. ‘Vluchtelingen moeten over de hele lengte van de route behandeld worden op een menselijke manier, om een humanitaire tragedie in Europa te voorkomen.’ – een echo van de woorden die Juncker uitsprak in een interview met Bild, dat vandaag werd gepubliceerd.

Afghanen

Zodra een land de migrantenstroom niet meer aankan, moet het binnen 24 uur om hulp vragen, zodat er geen tekort aan basisvoorzieningen ontstaat. Verder moeten alle landen in de regio beloven dat ze veel serieuzer aan de slag gaan met de registratie van migranten. Kroatië krijgt op dat gebied ondersteuning.

Ten slotte wordt opnieuw gehamerd op het sneller terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel, zoals bijvoorbeeld Afghanen. Die maken een steeds groter deel uit van het totaal aantal migranten, schrijft de Duitse krant Die Zeit.