buitenland

Derde verdachte Charlie Hebdo noemt aanslag ‘afschuwelijk’

11 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De jonge man die door de Franse politie werd aangemerkt als verdachte van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo beweert nog altijd volstrekt onschuldig te zijn. ‘De aanslag is afschuwelijk en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers’.

Toen de daders van de aanslag op Charlie Hebdo nog voortvluchtig, verspreidde de politie het signalement van drie vermoedelijke daders. Naast Cherif en Said Kouachi werd ook de jonge Hamyd Mourad getoond.

Op school

Toen Mourad zijn naam zag circuleren meldde hij zich bij de politie. Hij zegt niets met de aanslag te maken te hebben. Toen het gebeurde zat hij op school.

‘Ik was verbaasd en compleet overweldigd,’ zegt hij nu tegen persbureau AFP. ‘Ik ben geschokt. Mensen zeggen vreselijke en onjuiste dingen over me op sociale media, terwijl ik een normale student ben.’

ID-kaart

Mourad werd vrijdag vrijgelaten. Hij zei dat hij goed is behandeld door de politie. Het is nog onduidelijk hoe Mourad in beeld kwam als verdachte. Donderdag ging het verhaal rond dat zijn ID-kaart in de vluchtauto zou zijn gevonden. Een andere aanname is dat de Franse veiligheidsdiensten hebben gekeken naar welke potentiële terroristen in Parijs niet konden worden gelocaliseerd. Maar Mourad zegt niets met de radicale islam te maken te hebben.

‘Ik ben een normale student die rustig bij zijn ouders woont’, omschrijft Mourad zichzelf. Nu zijn naam overal op sociale media opduikt, is Mourad bang dat de onterechte beschuldiging hem nog jaren zal achtervolgen. ‘Ik heb hier niets mee te maken. Chérif was alleen mijn zwager met wie we bijna geen contact hadden. De aanslag was afschuwelijk en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.