Philip van Tijn Premium Corner

Niets is wat het lijkt in de Groningse aardgas-soap

10 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Minister Eric Wiebes (VVD) van Energie is in de afgelopen week door de Tweede Kamer stevig door de mangel gehaald. Wie niet beter wist, zou denken dat hij zich aan zulke vreselijke dingen schuldig had gemaakt dat zelfs naar Nederlandse maatstaven een onmiddellijk vertrek het enige was wat er nog op zat. Maar als je weet dat dezelfde man nog maar kort geleden unaniem de hemel werd ingeprezen, kan licht wantrouwen niet uitblijven.

Eind maart verraste Wiebes de wereld door aan te kondigen dat de gaswinning in Groningen in zeer versneld tempo verminderd en vervolgens beëindigd zou worden. En de huizen van Groningers in de aardgaszone, die niet berekend zijn op eventuele aardschokken in de toekomst, zouden aardschokbestendig worden gemaakt of zelfs gesloopt en herbouwd. De kosten, zo maakte de minister duidelijk, speelden geen rol: aan het aardgas was in ruim een halve eeuw veel verdiend en de Groningers waren al die jaren geslachtofferd.

Een optocht van blinden, van Groningen naar Parijs, lees ook deze column van Syp Wynia

Verzet na de oorlog van Henk Nijboer

Vanwaar dan dat ‘Kruisigt hem!’ zo kort na het Hosanna!? Wel,Wiebes is niet de gebruikelijke mooiprater, maar iemand die zegt waarop het staat en voor wie de feiten heilig zijn. Hij is methodisch en wetenschappelijk, maar door zijn niet-alledaagse uiterlijk en stemgeluid wekt hij ten onrechte bij menigeen de indruk van een hofnar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.