Premium Lock Hoe de doorstromer kan profiteren van de meeneemhypotheek

30 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Kim van Dam/HH/ANP

Wie verhuist, kan vrijwel altijd ook de bestaande hypotheek ‘meeverhuizen’. Dat scheelt aanzienlijk in de maandlasten.

In oktober 2021 konden huizen­kopers een hypotheek afsluiten met een rente van zo’n 2 procent voor een looptijd van twintig jaar. Zeer laag vergeleken met rentepercentages die geldverstrekkers deze maand rekenen. De twintigjaarsrente staat al gauw op 5 procent: dat betekent per 100.000 euro aan hypotheek, jaarlijks 3.000 euro extra aan rentelasten.

Rente van huidige hypotheek verhuist mee

Starters op de huizenmarkt zijn dus flink duurder uit dan twee jaar geleden. Maar voor doorstromers biedt ‘de meeneem­regeling’ verlichting. De rente van de huidige hypotheek – bijvoorbeeld 2 procent – wordt de rente op de hypotheek van het nieuwe huis. ‘Het behouden van de oude zak geld en die meeverhuizen is een no-brainer. Het levert lagere rentelasten op,’ zegt hypothecair planner Sander Werkhoven (48), eigenaar van Huis en Hypotheek in Utrecht-West.

Werkhoven, bestuurslid van de 1.200 leden tellende Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, deed onlangs onderzoek naar de meeneemregeling.

‘In de basis bieden alle geldverstrekkers de meeneemregeling aan, zo blijkt uit ons marktonderzoek, maar je moet wel voldoen aan de eisen die de geldverstrekker stelt,’ vertelt Werkhoven. Er bestaat niet zoiets als een recht op het meeverhuizen van de rente.

Verschillende verstrekkers, verschillende voorwaarden

Hypotheekverstrekkers – in Nederland zijn er zo’n veertig banken, verzekeraars en pen­sioenfondsen actief op de hypotheekmarkt – kunnen de regeling aanbieden, maar zijn daartoe niet wettelijk verplicht. Bij verkoop van de huidige woning komt de lopende hypotheek als het ware vrij, legt Werkhoven uit. De rente kan worden meegenomen naar de hypotheek op het nieuwe huis, als die bij dezelfde verstrekker wordt afgesloten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw