tech

Microsoft neemt Nokia over voor 5,4 miljard euro

03 september 2013

Softwaregigant Microsoft koopt een groot deel van het Finse Nokia. Als de overname wordt goedgekeurd, bezit Microsoft vanaf begin 2014 de mobiele tak en de patenten van Nokia.

Er werd al langer over een overname gespeculeerd, en de deal ter waarde van 5,4 miljard euro is dinsdagochtend bekendgemaakt door beide bedrijven.

Software

Door de koop komen ‘vrijwel alle’ activiteiten van Nokia in handen van de Amerikanen. Microsoft levert nu al Windows-besturingssystemen voor Nokia-telefoons.

Het gedeelte dat nog in handen van de Finnen blijft, gaat zich vooral richten op netwerkinfrastructuur en navigatiediensten.

Bedrijven

De huidige topman Stephen Elop van Nokia gaat na afronding van de deal terug naar Microsoft, waar hij tot 2010 al werkte. Hij wordt genoemd als een potentiële opvolger van topman Steve Ballmer van Microsoft, die het bedrijf binnen een jaar zal verlaten.

Nokia was ooit marktleider op het gebied van mobiele telefoons, maar de laatste jaren gaat het niet goed met het bedrijf. In ruim twee jaar verloor het bedrijf meer dan 5 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2013 daalde de verkoop van mobieltjes nog met 27 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.