Hoe de kans op een moord via internet toeneemt

19 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
''

Doordat steeds meer, vooral medische, apparaten op internet zijn aangesloten, groeit het gevaar dat mensen ermee worden omgebracht. Goede beveiliging van apparaten is nodig.

Politieorganisatie Europol waarschuwde er begin oktober voor, net als de Food and Drug Administration (FDA), de autoriteit die in Amerika toeziet op voedsel en geneesmiddelen: het groeiende potentieel van het internet voor criminaliteit. Nu kunnen hackers schade veroorzaken door websites voor internetbankieren plat te leggen of wachtwoorden te stelen.

Apparaten

In de toekomst kunnen ze wellicht zelfs een moord plegen. Dat komt door de opkomst van het ‘internet der dingen’, het verschijnsel dat steeds meer apparaten – van thermostaten tot pacemakers – en auto’s op internet worden aangesloten.

Europol schat dat het aantal apparaten dat verbonden is met internet, groeit van 10 miljard vandaag naar 20 tot 50 miljard in 2020.

Dat heeft allerlei voordelen: zo kunnen slimme thermostaten zelf informatie vergaren over het weer en de voorkeuren van de bewoners van het huis om te zorgen dat de temperatuur altijd perfect is.

Doordat veel moderne pacemakers een draadloze verbinding hebben, kan de dokter makkelijk informatie uitlezen en het apparaatje desgewenst bijstellen. Erg handig, maar niet zonder gevaren: wat als kwaadwillenden de pacemaker manipuleren?

Beveiliging

De vorige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft de draadloze functie van zijn pacemaker laten uitzetten uit vrees voor een aanslag. De FDA hamerde begin oktober dan ook op goede beveiliging voor medische apparaten.

In het geval van auto’s, die tegenwoordig vol computers zitten, is het gevaar misschien nog wel het grootst. Amerikaanse onderzoekers slaagden er vorig jaar al in om met een computer de besturing van een Toyota over te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.